Interesse in een van onze producten?
Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.
Er zijn veel verschillende daksoorten en dakbekledingen, maar welke is nu geschikt voor welk type dak? Of wat zijn de verschillen tussen soorten daken? Wij lichten daarom een aantal populaire daksoorten toe.
Het zadeldak is het daktype dat hedendaags het meest populair is en wordt toegepast. Reden hiervoor is dat het zadeldak bij verschillende soorten bouwstijlen toepasbaar is. Maar wat is een zadeldak? Een zadeldak bestaat uit twee dakvlakken die samen komen tot een soort omgekeerde V- vorm. Je spreekt van een zadeldak wanneer de hellingshoek groter is dan 15 graden. Een groot voordeel is dat een zadeldak ervoor zorgt dat water, via beide kanten van het dak in de dakgoot kan stromen. Een goede waterafvoer dus! Ook zorgt dit type dak ervoor dat de wind omhoog wordt gedrukt en daardoor geen schade kan aanrichten.
Op de foto is een voorbeeld te zien van een nieuwbouwproject, waarbij een zadeldak op een schuurwoning is geplaatst en voorzien is van onze felsbanen. Meer over het project kunt u hier lezen » Schuurwoning Reeuwijk
Het zadeldak leent zich uitstekend voor onze: stalen daksystemen, profielplaten, SAB-sandwich dakpanelen, Ruukki sandwichpaneel PIR en Ruukki sandwichpaneel SPA.
Het schilddak is ook een populaire daksoort. Reden is dat een schilddak karakter geeft en goed toepasbaar is voor een landelijke of juist moderne stijl. Maar wat is een schilddak? Dit type dak heeft vier dakvlakken die schuin aflopen tot aan de dakranden, dus een volledig rondom dak. Kenmerkend voor deze daksoort is dat de lange zijden van het dak trapeziumvormig zijn en de korte zijden in de vorm van een driehoek. Belangrijk is dat voor het plaatsen van een schilddak, alle vier de zijgevels op gelijke hoogte zijn en waterpas staan. Grote voordelen zijn: stevigheid, hoge bestendigheid tegen rukwinden en storm, aerodynamisch, goede waterafvoer en mogelijkheid tot grote overhangende dakranden. Nadeel ten opzichte van het zadeldak is dat er minder ventilatie is en ruimte op zolder.
Op de foto is een voorbeeld te zien van een renovatieproject, waarbij een schilddak op een woning is geplaatst en voorzien is van onze Ruukki Maxi-Monterrey stalen dakpanplaten.
Onze stalen dakpanplaten en felsbanen zijn uitermate geschikt voor een schilddak. De Ruukki Classic felsbanen zijn erg populair bij moderne woningen en de dakpanplaten zijn populair bij karakteristieke woningen, zoals woonboerderijen.
Het mansardedak is de meest klassieke daksoort uit dit rijtje en geeft de woning een traditionele en karakteristieke uitstraling. Maar wat is een mansardedak? Dit is een dak dat als het ware voor een deel over het huis heen loopt. Het is een zadeldak maar dan geknipte dakvlakken, waarbij het onderste gedeelte van de dakvlakken steiler lopen dan het bovenste gedeelte van de dakvlakken. Grote voordelen van een mansardedak zijn de stabiele constructie, mogelijkheid tot het creëren van veel extra ruimte en het eenvoudig installeren van dakramen. De productiekosten bij dit type dak zijn wel hoger dan een gemiddeld dak, wat als een nadeel ervaren kan worden.
Op de foto is een voorbeeld te zien van een renovatieproject, waarbij door houtskeletbouw een mansardedak op woningen zijn geplaatst en voorzien zijn van onze felsbanen. Meer over het project kunt u hier lezen » Woningen Oostzaan
Onze stalen dakpanplaten en felsbanen zijn uitermate geschikt voor een mansardedak. De Ruukki Classic felsbanen zijn erg populair bij moderne woningen en de dakpanplaten zijn populair bij karakteristieke woningen.
Het lessenaardak is een dak dat maar uit één dakvlak bestaat, net als een platdak. Het verschil tussen een plat dak en een lessenaarsdak is de hellingshoek. Je spreekt van een lessenaarsdak als het dakvlak aflopend is met een minimale hellingshoek van 15 graden. Kenmerkend is dat de ene zijde van het dak erg hoog is en de andere vrij laag. Er kan ook sprake van een dubbele lessenaardak waarbij 2 daken tegenover elkaar staan op verschillende hoogte (asymmetrisch). Voordelen van deze daksoort is het snelle afvoer van water en plaatsing van één dakgoot, weinig onderhoud en aan de lange zijde kan een mooie lichtinval gecreëerd worden, door toepassing van grote raampartijen. Een nadeel van dit type dak kan zijn de lagere zijde met minder ruimte.
Op de foto is een voorbeeld te zien van een nieuwbouwproject, waarbij het lessenaarsdak van de woning bekleed is met onze populaire Classic felsbanen.
Onze stalen dakpanplaten en felsbanen zijn uitermate geschikt voor een lessenaardak. De Ruukki Classic felsbanen zijn erg populair bij moderne woningen en de dakpanplaten zijn populair bij karakteristieke woningen.
Het sheddak of ook zaagdak of zaagtanddak genoemd, is zoals de naam het al zegt een daksoort in de vorm van zaagtanden. Vroeger werd dit type dak veel toegepast bij uitgestrekte fabriekshallen. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat architecten dit type dak kiezen voor grotere binnenstedelijke woningbouwprojecten. Deze daksoort lijkt bouwkundig gezien op een reeks evenwijdige lessenaardaken, maar toch met andere voordelen. De raampartijen aan de noordelijke zijde zorgen voor een gelijkmatige verdeling van natuurlijk daglicht, waarbij minder kunstmatig licht nodig is. De nokken van het dak moeten oostwest gericht zijn. Nog een kenmerk van het sheddak is dat de noordelijke zijde aanzienlijk steiler is dan de zuidelijke lagere zijde.
Op de foto is een voorbeeld te zien van een nieuwproject, waarbij het zaagdak van de woningen voorzien zijn van onze Classic felsbanen. Meer over het project kunt u hier lezen » Dok40 Eindhoven
Onze Ruukki Classic felsbanen zijn uitermate geschikt voor een sheddak. Ook zijn onze golfplaten en profielplaten uitermate geschikt.
Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.